Hognabrygg

Hognabrygg, produskjonsgjengen.

Sturla Bogen kjøpte seg sitt første brygge-kit og brygga sitt første øl. Morten Svardal og Ingebrigt Enlid fikk smake og ble med i bryggelaug, dette var spennende! Liv Bogen var med i smakspanelet og det trigga smaksløkene på en slik måte at hun og Morten reiste til Oslo for å utdanne seg som Ølsommelier.

Så ble hjemmebryggeren Ola Raphaug med i bryggelauget, og med hans lange erfaring ble det økning i både kvantitet og kvalitet.


Hognabrygg, Liv. Hognabrygg, Mike. Hognabrygg, Ola.


Det ble mange og lange bryggedager i melkebua i Eggan. De hadde med seg ølet på julebord, serverte til venner og kjente. Responsen var god og entusiasmen og interessen økte.

Nedgangstider i oljen førte til at Ola ble permittert. Samvirkelaget på Kotsøy ble avviklet og stod ledig og de fikk muligheten til å satse. De kjøpte næringsbygget sammen med Lillerønning Snekkerifabrikk, Ingebrigt Huus med avdelingskontor for Sokna Elektro, og Morten Huus med salgsavdeling for Huus bil. Hognabrygg brukte sommeren i 2016 til å bygge om lokalene til bryggeri.

Ola Brygget og Morten tappet i et halvår, før tiden ikke helt strakk til for å kunne gjøre alle oppgavene som følger med når man driver et bryggeri. I 2017 ble Liv Bogen daglig leder og de fikk rom til å jobbe med salg og markedsføring. Vi fikk en knallstart. Juleølet Ola hadde utviklet og tatt med seg inn i Hognabrygg, Rødskjegg, gikk helt til topps i Det norske Måltid. - Det var en real boost å få kvalitetsbekreftelse fra juryen som besto av kokker fra det norske landslaget.

Hognabrygg, tønner.

- Vi ville satse lokalt. Det betyr mye for Hognabrygg og er en del av bærekraftsløftet de har gitt seg selv. - Det å ta gode valg og tenke at vi alltid kan utvikle oss er det som driver oss. Mottoet vårt, "lidenskap og omtanke", minner oss på det hver dag. 

- Vi begynte med emballasjen, det at vi valgte aluminiumsboks var ikke tilfeldig. Aluminium kan gjenvinnes og panteordningen står sterk i Norge. Da vi startet var 75% av all aluminium som noen sinne var utvunnet fremdeles i bruk. Emballasjen kjøper vi av Heidrun i Sandefjord.

- Vi har miljøaspektet med oss i alt vi gjør. Vi investerer i brukt utstyr og benytter kortreist arbeidskraft så lenge kompetansen finnes her. Vi bruker Galåen Transport og Tine som kjører allerede etablerte ruter. Vi har ordnet oss med eget vannanlegg som har gjort vannkvaliteten bedre, det har ført til at vi har redusert vaskemiddelforbruket. Vi har installert en utslippstank hvor vi samler opp avfallet, det leverer vi til bønder som trenger mer vann til møkkjellerene sine.

- Flere av oss driver, eller er oppvokst på gård, og er derfor over gjennomsnittet interessert i råvarer. Vi vet hvor mye det betyr å bruke lokale og naturlige råvarer. Derfor bruker vi bare helt ærlige, naturlige råvarer, så kortreist som mulig. Hvis vi lager tykt og kremet øl bruker vi Havre fra Stangeland, hvis vi skal ha sjokoladesmak bruker vi kakaobønner, hvis vi lager øl med fruktsmak bruker vi puré, ikke aroma. I Humlesnurr bruker vi lynghonning fra Helberg Gård på Frosta. Vi er stolte over at vi bruker Trøndersk malt i produksjonen. Vi samarbeider med Bonsak gårdsmalteri på Skogn og drømmer om å utvikle vårt eget malt i samarbeid med dem.


Hognabrygg, bonsak malt. Hognabrygg, korn og malt.

- Det er arbeidskrevende og koster mer å gjøre å lage øl på vår måte, men gir en valuta i form av kvalitet og tillit. I 2021 Ble Hognabrygg kåret til den mest bærekraftige blant utstillerne på Trøndersk Matfestival.

Hognabrygg, tapping. Hognabrygg, egen brand på eget øl.


- I dag er vi tre heltidsansatte. I 2021 ansatte vi Mike Malott. Han er udannet brygger og brygget øl på Reins Kloster. Han var villig til å flytte på seg og med på lasset var samboeren Hege Lefstad som fikk seg jobb i Singsås barnehage.

Hognabrygg, logo.


Når vi har satt lista der vi har gjort har vi alltid mye å gjøre. Vi er med i Mett i Gauldalen som er Samvirkeforetak for lokale mat- og opplevelsesbedrifter i Gauldalen. Vi samarbeider med lokale aktører for å benytte lokale råvarer og teste nye måter å brygge øl på. Akkurat nå tester vi om vi kan utnytte utgått brødmat fra Soknedal Bakeri. Vi forbereder produksjonen for å kunne lage alkoholfrie produkter under eget varemerke. Vi leverer til kunder som ønsker øl med egen-designet etikett. Ja, vi har mye å gjøre, og både Hege, eierne, og Liv hopper inn i produksjonen når det trengs :)


Hognabygg, Host & Producer utmerkelse. Hognabrygg, bærekraftsprisen.

Vi tenker at den beste måten å lage øl på ikke finnes enda. Vi forsøker hele tiden å finne måter å forbedre oss på, vi har alltid noe å strekke oss etter. Slagordet vårt beskriver det godt "det beste ølet er ikke brygget enda".