Stensås Selskapsmat

Helena Grendstadbakk med ett lekkert anrettet fat på kjøkkenet til Stensås Selskapsmat.

Midt i pandemien bestemmer Bård Stensås og Kari Stensås, som har drevet Stensås Selskapsmat siden 1987, seg for å selge bedriften. Timingen var ikke den beste. Norge var nedstengt og det ikke var lov til å samle folk til selskap, som var bærebjelken til Stensås Selskapsmat.

Det gav Helena Grendstadbakk en mulighet hun skjønte hun måtte ta, noen ganger er det sånn, sjøl om utfordringene er åpenbare. 

En ferdig pakket porsjon selskapsmat.

Helena har alltid likt å lage mat. Hun begynte på kjøkken allerede da hun var 13, med sommerjobb på Ladegrillen. Senere gikk hun kokkelinja før hun fikk fast stilling på Stensås Selskapsmat hvor hun ble værende i ni år før hun fikk sjansen til å satse selv. Helena kjøpte selskapet i 2020, for henne var det "nå eller aldri".

- Det var som å begynne litt på nytt. Hvordan kunne jeg få dette til å fungere i ei så usikker tid? Konfirmasjoner og selskap ble utsatt, jeg turte ikke ha ansatte, jeg sa ja til alt! Det løste seg med en fantastisk familie som trådte til. Og Bård, gammelsjefen, var bare en telefon unna. Det gjorde at jeg fikk rom til å utvikle bedriften slik at jeg nå kunne selge til enkeltpersoner og små familieselskap.

- Jeg ordnet med avtale på Rema 1000 på Støren, slik at folk kunne hente maten sin der. Denne ordningen har vi enda. Vi har forandret oss litt i prosessen. Før hadde vi minstebestilling på 15, men nå tar vi imot til to personer hvis det er ønskelig. - Jeg sier vi, for nå er vi to

Stina og Helena på kjøkkenet i Stensås Selskapsmat.

Så løsnet det

- I 2022 løsnet det, og jeg kunne ansette Stina Rønning. Vi er et veldig bra team. 

- Det beste med å jobbe her er å få være sammen med Helena, ler Stina. Stina jobbet som apotektekniker en del år, og hadde lyst til å prøve å noe annet. Hun kjente Helena fra før, og var glad i å lage mat.

- Noen ganger går klokka nesten for fort, vi blir liksom ikke ferdig med å prate og le sammen. Det er god stemning!


Helena og Stina på kjøkkenet i Stensås Selskapsmat

- Det betyr mye å være to. Det gir oss stor glede, større fleksibilitet, og vi kan si ja til mye mer enn før. 

Stina legger opp måltidspakker

Da jeg kom for å intervjue, sjekket de pulsklokkene sine, de konkurrerer om antall skritt. De er ikke helt enig om hvem som egentlig vinner. Og sier det er fordi den ene er høyrehendt og den andre er venstrehendt. Så ler de.

Nå er det lagringsplassen som er den største utfordringa de har. Helena og Stina viser meg fryseren, kjølerommet og det lille kottet med isoporeskene. Fordelen er jo at vi har veldig fersk mat da, vi har ikke plass til å lagre mat.

Helena og Stina på kjølelageret Lageret med isoporesker Stina Rønning på kjøkkenet i Stensås Selskapsmat


- Så er det sånn da, at lagringskapasiteten vår gjør at vi må si nei til oppdrag. Det er ikke noe jeg liker å gjøre. Målet er å si ja til alt og være tilgjengelig året rundt. Nå er vi på jakt etter nye lokaler som gjør at vi kan vokse. Flere ansatte og større areal er det vi trenger for å øke omsetninga vår. Det gleder jeg meg til!

Helena Grendstadbak på kjøkkenet i Stensås Selskapsmat Livlige barnetegninger på kjøkkenet i Stensås Selskapsmat Stina Rønning på kjøkkenet i Stensås Selskapsmat

Hovedingrediensen er latter

Etter besøket på Stensås selskapsmat var jeg smørblid. Humøret i produksjonslokalet hadde smitta over på meg. Og jeg tenkte, det gjør det nok på maten de serverer også.

Tekst og bilde

Astrid Wolden, Nordic design crew