Oppdag våre seterdaler!

Storbekkøya museumsseter 1

Midtre Gauldal er kjent for sine mange, aktive og særegne seterdaler. Her finner du godt bevarte setervoller, hvor det på mange av dem fortsatt setres på tradisjonelt vis gjennom sommeren.

Her er det gode muligheter for å handle produkter rett fra setra. Vi snakker rømme, gøbb, lefser og mye mer. Mer kortreist er det ikke mulig å få det!

Håkkådalen 3
Håkkådalen.

Unik natur

På setra tar folk vare på naturmangfoldet, kulturhistorien og jordbruksdrifta slik de har gjort det i mange hundre år. Setring, slått og beite har bidratt til å forme landskapet. Det gir områdene en helt spesiell natur og kulturhistorisk verdi. 

I 2022 var det drift på 23 enkeltsetrer og fire fellessetrer i kommunen. Mange av seterbygningene er fra 1700-tallet, og står godt bevarte i landskapet.

Vi har vært på rundtur, og gir deg noen høydepunkt og stikkord. Men den fulle opplevelsen får du først når du tar turen. Det er vel verdt omveien!

Synnerdalen og Endalen (Budal)

Seterdalene i Budal, Synnerdalen og Endalen, er kanskje de mest kjente, da det også er veien inn til å gå opp til det populære fjellet Forollhogna på 1332 meter over havet. Seterdalene i Budal er en av 51 «Utvalgte kulturlandskap». Her finner vi årtusener gamle spor i form av steinalderboplasser, fangstanlegg, jernvinneanlegg, kullmiler, høyløer, seteranlegg, beiteområder og slåtteområder. Her har de drevet med setring siden 1600-tallet. 

For å komme til Synnerdalen kjører du gjennom Budal sentrum (Enodd), og fortsetter et godt stykke for å komme til seterdalen. Det er lenger enn du tror! Her entrer du også Forollhogna nasjonalpark.

Tar du turen til Endalen, kjører du av mot høyre før du kommer til selve sentrum i Budal, mot Endalen. Også her er turen lenger enn det du kanskje tror. Det er en del av opplevelsen, sitt godt tilbake og nyt turen!

Synnerdalen 3 Synnerdalen 2 Synnerdalen 1
Synnerdalen
Endalen 1 Endalen 1 Endalen 3
Endalen

Storbekkøya museumsseter (Budal)

I Synnerdalen, rett før du entrer nasjonalparkområdet, ligger Storbekkøya museumsseter. Her får du innblikk i nettopp den tradisjonelle seterdrifta som Midtre Gauldal er så kjent for.

På denne setervollen finner du seterbu, fjøs, høyløe, en husmannsplass med tilhørende fjøs, stabbur og smie. I langhuset får du servert kaffe og seterkost fra juni til september. Du kan også gå dn tre kilometer lange kulturstien, hvor du finner gravhauger, årestue, kullmiler og dyregraver.

De har også ulike arrangementer gjennom sommeren, som kan være verdt å følge med på.

Storbekkøya museumsseter 3 Storbekkøya museumsseter 2 Storbekkøya museumsseter 1
Storbekkøya museumsseter

Håkkådalen (Soknedal)

Håkkådalen er seterdalen i Soknedal og Hauka. En aldeles nydelig seterdal med mange godt bevarte setrer der det er full drift gjennom sommeren. 

Det er to innfartsveier med bil Sandbakken (Øvre Håkkådalsvei) og Nedre Håkkådalsvei ved Flatåsen i Hauka. Ved Sandbakken er det parkeringsmuligheter og tursti eller skispor opp til Soknahytta.

Håkkådalen 6 Håkkådalen 5 Håkkådalen 1
Håkkådalen

Nekjådalen (Singsås)

En skjult perle, som etter hvert ikke er fullt så skjult lenger. Nekjådalen er seterdalen i Singsås. Du kjører av mot Forbygda ved Coop Prix Bjørgen, og fortsetter videre innover et godt stykke. Først kommer du til Forbygda, så Fordalen. Og så, åpenbarer Nekjådalen seg. 

Du kjører gjennom vakker natur på turen inn hit. Blant annet kommer du til en krapp sving hvor terrenget stuper rett ned i elva nedenfor. Spektakulært, og egnet til å gi enhver litt høy puls. Og tenk: Her kjører melkebilen her dag gjennom sommeren for å hente melk fra setrene!

Festivalen «Nyt Nekjådalen» arrangeres 2. august for tiende år på rad. Her kan du delta eller se på et terrengløp, handle og smake setermat og få med deg et faglig og kulturelt program på ettermiddag og kveld. En ordentlig seterfestival, med andre ord! Vel verdt å få med seg.

Nekjådalen 7 Nekjådalen 3 Nekjådalen 1
Nekjådalen